Werk-privébalans voor ondernemers: 6 tips voor een beter evenwicht

Ondernemers zijn mensen met passie die volle gas gaan voor hun bedrijf. Dat is mooi om te zien, maar niet altijd zonder risico. Want soms slaat de slinger door en blijft er amper tijd over om te genieten van het leven.

Gelukkig kan je zelf aan de slag gaan om je werk-privébalans te verbeteren. Wij lijsten alvast 6 tips op voor ondernemers die op zoek zijn naar een beter evenwicht tussen werk en privé.

1. Stel prioriteiten en durf delegeren

Als ondernemer start elke dag met een uitgebreide takenlijst. Doorgaans zijn het te veel taken om af te krijgen op 8 uur tijd. Wil je de balans tussen werk en privé bewaken en niet structureel overwerken, dan zal je moeten kiezen welke taken voorrang krijgen.

Maar enkel met prioriteiten stellen kom je er niet. Want nu of straks: alle taken moeten nog steeds worden uitgevoerd. Het is dan ook cruciaal om te leren delegeren. Je hebt vast en zeker goede en betrouwbare mensen in dienst – je hebt ze tenslotte zelf aangenomen. Durf dus taken aan hen toe te vertrouwen, zelfs de belangrijke.

Vind je dit moeilijk? Stel je dan bij elke taak 2 vragen: is het dringend en moet ik het zelf doen? Je leert al snel welke taken prioriteit moeten krijgen en welke taken je al dan niet kan delegeren. Zo maak je een einde aan structureel overwerk en leer je dat een goede werk-privébalans vinden en ondernemer zijn elkaar niet uitsluiten.

2. Stel een werkschema op

Af en toe duikt er misschien een onverwacht probleem op dat je meteen moet oplossen, maar de meeste taken kan je op voorhand inplannen. Een werkschema laat je toe om taken 1 voor 1 af te werken en niet met 10 dingen tegelijk bezig te zijn.

Zo kan je je beter focussen op de taak waar je mee bezig bent en maak je niet de hele tijd bokkensprongen in je hoofd die waardevolle tijd kosten. Die tijd die je zo wint, kan je besteden aan leuke dingen. Ook al win je per dag maar een kwartier, op jaarbasis weegt die tijd behoorlijk op de balans tussen werk en privé.

Reserveer ook blokken in je agenda om op e-mails te antwoorden. Want telkens wanneer je alles laat vallen om op een e-mail te antwoorden, verbreek je je concentratie. Die herwinnen duurt algauw enkele minuten. Onthoud dat lang niet elke mail super dringend is. En heeft een klant echt een acuut probleem? Dan zal hij of zij je wel bellen.

3. Stel een out of office in

Helaas krijg je af en toe te maken met een hardleerse klant. Dat we altijd en overal verbonden zijn met het internet, schept bij sommige klanten de verwachting dat je toch op elk moment van de dag keurig je mailbox in de gaten houdt – ook ’s avonds. Elke mail die je beantwoordt na de kantooruren, versterkt die verwachting.

Maak er dus een punt van om je mailbox uit te schakelen voor je naar huis gaat en stel een out of office in die aangeeft wanneer je wel en niet bereikbaar bent. Durf ook te zeggen aan klanten dat je iets niet meteen in orde kan brengen als het niet absoluut noodzakelijk is dat dit hier en nu gebeurt. Maar doe het wel beleefd.

4. Geniet van je privéleven

Door op tijd naar huis te gaan maak je dan wel tijd voor je privéleven, als je die extra tijd voor tv doorbrengt levert dat je op het einde van de rit geen memorabele herinneringen op. Zorg er dus voor dat je tijd spendeert aan je passies en met de mensen die je graag ziet – je kinderen blijven niet eeuwig jong.

Dat wil dan weer niet zeggen dat je geen rustmomenten kan nemen. Sterker nog: die zijn erg belangrijk. Vind je moeilijk zelf een goed evenwicht? Dan kan je ook privé een agenda bijhouden. Je neemt best ook niet al je vakantie in 1 keer op – zo behoud je de mogelijkheid om verspreid over het jaar enkele rustpunten in te bouwen.

Een leuke tijd doorbrengen met je gezin en je vrienden en toch voldoende rustmomenten inlassen klinkt misschien als een paradox, maar er is een uitweg: leer ‘nee’ zeggen. Je tijd is niet oneindig, dus moet je keuzes maken. Ga dus geen 3 keer per week op café met vrienden, maar kies voor 1 keer en laat die keer tellen.

5. Beweeg en eet gezond

Sporten maakt je hoofd leeg en geeft je een energieboost. Toch vergeten veel ondernemers tussen al het werken door om ook af en toe te bewegen. Sta minstens elk uur even recht en loop een paar minuten rond – zet desnoods de printer of het koffieapparaat wat verder weg.

Je kan ook een verstelbaar bureau laten installeren, zodat je kan afwisselen tussen staan en zitten. Wil je het nog beter doen? Reserveer dan elke dag een halfuurtje om te gaan joggen. Op die manier maak je af en toe je hoofd leeg en neem je afstand van moeilijke vraagstukken. Nadien zie je vaak oplossingen die je vooraf niet zag en ga je aan de slag met hernieuwde energie.

Ook gezond eten speelt een rol in je energiepeil. De stress ‘wegsnoepen’ is een menselijke reactie, maar eist op de lange duur zijn tol. Een gezonde levenstijl daarentegen geeft je meer energie. Voor een duurzame verandering in je eetpatroon keer je niet meteen alles om. Begin met 1 tas koffie minder per dag, laat de week erop dat blikje cola staan, enzovoort.

6. Luister naar jezelf

De tips die we je net gaven zijn de moeite waard om te proberen. Maar luister eerst en vooral naar jezelf en wat jij nodig hebt. Het bewaken van een goede werk-privébalans is voor ondernemers erg belangrijk. Maar wat nu juist die goede balans is, is daarom nog niet voor iedereen hetzelfde. Er is geen regel die zegt dat je werk en privé 50/50 moet verdelen.

Het gaat erom wat goed voelt voor jou. 90% van je tijd in je werk steken is voor niemand gezond, maar voel jij je goed bij 60% of zelfs 70%? Dan is dat prima. Het belangrijkste is dat je jezelf regelmatig in vraag stelt. Zolang je je werk met veel zin en energie doet en je geen negatieve invloed op je privéleven merkt, zit je waarschijnlijk goed.

Snak jij naar een betere werk-privébalans?

We hopen EGHT dat je dankzij onze tips een beter evenwicht tussen werk en privé vindt. Blijft het toch moeilijk om voldoende tijd vrij te maken voor je privéleven? Dan kunnen we je vast en zeker helpen.

Onze sales- en marketingconsultants helpen je graag om je bedrijf naar een volgend niveau te tillen. Zo krijg jij de zuurstof die je nodig hebt om weer te doen waar je goed in bent: ondernemen, natuurlijk, maar ook genieten van het leven en de dingen naast je werk.

Interesse? Contacteer ons vrijblijvend.

Commentaar post

Your email address will not be published. Required fields are marked *