Faalangst overwinnen?

In België zijn we bang om te ondernemen. Niet moeilijk! Als je ‘t goed doet dan is iedereen jaloers, als je ‘t niet goed doet dan word je sociaal en fiscaal gestraft. Als het op ondernemen aankomt, zijn er over het algemeen dan ook 3 soorten faalangst:

  • angst om familie en vrienden te ontgoochelen (sociale gevolgen),
  • niet weten hoe je zelf zult omgaan met een eventuele mislukking (psychologische gevolgen)
  • en de kosten die een mogelijk faillissement met zich meebrengt (financiële gevolgen).

Herkenbaar? Ook last van? Da’s zonde. Waarom? Omdat faalangst je business om zeep helpt als je er niet bewust mee omgaat. Daarom.

Ik vind dat ondernemen gaat met vallen en opstaan of met falen en slagen. Falen hoort er nu eenmaal bij – it’s part of the game – en zoals de meesten krijg ik enorm veel energie van het slagen.

Heb jij veel zin, maar vooral ook veel faalangst om te ondernemen? Lees dan eens dit artikel. Hieronder vertel ik je waarom faalangst slecht is voor je business en geef ik je 7 tips om je faalangst te overwinnen.

Gedaan met die excuses. Go!

5 redenen waarom faalangst je business om zeep helpt

Mensen doen – vooral op korte termijn – vaak meer om angst en pijn te vermijden dan om plezier en succes te krijgen. Dat geldt ook voor ondernemers. Dat is niet jouw fout. Je kunt er niet aan doen. Het zit in onze genen.

Je moet je er echter wel volledig bewust van zijn welke negatieve gevolgen dit heeft of kan hebben voor jouw bedrijf:

  • faalangst dwingt je om op veilig te spelen
  • faalangst beperkt je mogelijkheden en opties
  • faalangst beperkt je kansen om je business te schalen
  • faalangst beperkt je potentieel om meer geld te verdienen
  • faalangst is een bron van stress en gezondheidsklachten die geen onderscheid maakt tussen zakelijk en privé

Geen aantrekkelijk lijstje, toch? Maar je kunt er gelukkig iets aan doen om dit te vermijden…

Mijn 7 tips om je faalangst te overwinnen

1. Schiet, want niet geschoten is altijd mis

Als het op falen aankomt, is er eigenlijk maar één ding dat je al-tijd voor ogen moet houden: niet geschoten is altijd mis. Dat geldt zeker voor ondernemen.  Als je briljante ideeën hebt, maar je bent te bang om ze uit te voeren, dan blijven het ideeën. Gemist potentieel. Durf risico’s nemen!

En weet je wat? Faalangst is maar tijdelijk. Het verdwijnt als je je plan uitvoert en daarbij faalt of succes hebt. Spijt daarentegen? Dat is een krachtigere emotie dan angst en daar kun je heel lang op teren. Faalangst verdwijnt, spijt zindert na.

Probeer jezelf dan ook in te beelden wat er gebeurt als je je kans niet grijpt. Denk na over wat je zult missen en hoe je je daarbij zult voelen. Dat motiveert!

“If you are not willing to risk the unusual, you will have to settle for the ordinary.”

Jim Rohn

2. Formuleer duidelijke doelen en schrijf ze op

Als je je doelen niet duidelijk afbakent of als je niet duidelijk stelt wat succes nu echt voor jou betekent dan kun je natuurlijk ook nooit slagen! Dus: stel altijd duidelijke doelen voorop, voor alles wat je onderneemt. Is je droom of doel héél ambitieus? Deel het dan op in kleinere, haalbare delen.

Focus op je einddoelen, niet op obstakels. Belangrijk daarbij is wel dat je steeds realistische doelen stelt natuurlijk. Schrijf die doelen ook op. Dat helpt je om je missie en visie te verduidelijken. Het geeft je een leidraad en een houvast. Een doel is slechts een idee tot je het opschrijft! Daarna kun je beginnen plannen en uitvoeren met een duidelijke focus.

“Setting goals is the first step in turning the invisible to the visible.”

Tony Robbins

3. Een goede voorbereiding is het halve werk

Weet je wat de beste remedie is tegen falen en tegen fouten maken? Tegen prangende vragen en onzekerheden? Een goede voorbereiding. Bereid jezelf altijd heel goed voor, of het nu gaat om je businessplan als je een startup opricht of om alledaagse projecten voor je huidige bedrijf.

Voel je de faalangst opborrelen? Breng dan alle mogelijke scenario’s in kaart, inclusief het ergste wat er kan gebeuren. Laat je angst je denken niet overnemen en kom met een plan B. Zo’n extra plan is een geruststelling, vergroot je zelfvertrouwen en helpt om je faalangst te overwinnen.

“There are no secrets to success. It is the result of preparation, hard work, and learning from failure.”

Colin Powell

4. Focus op groei, leer uit je fouten en zet door

Zelfs de meest succesvolle mensen zullen je vertellen dat ze meer tegenslagen en mislukkingen te slikken kregen dan successen. Maar weet je wat? Dat is nu eenmaal hoe ze succesvol zijn geworden: met vallen en opstaan, met falen en slagen.

Focus daarom niet op de keerzijde van de medaille, en wees niet te hard voor jezelf als je een fout maakt. Beschouw fouten en mislukkingen als een kans om te leren en te groeien. What doesn’t kill you makes you stronger!

Maak je een fout? Reflecteer, leer, probeer opnieuw en opnieuw en opnieuw en groei.

“It’s fine to celebrate success but it is more important to heed the lessons of failure.”

Bill Gates

5. Denk positief, geloof in jezelf en omring jezelf met positieve mensen

Wat je denkt en wat je jezelf wijsmaakt heeft een sterke invloed op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Probeer daarom altijd positief te denken en laat je niet te sterk beïnvloeden door je eigen negatieve gedachten en die van anderen. Dat kost alleen maar energie. Vecht terug. Treed buiten je comfort zone. Neem wat (beredeneerd) risico.

Geloof in jezelf verdorie! Om in het leven ook maar iets te bereiken moet je geloven in jezelf en in je potentieel. Zelfvertrouwen zorgt voor vastberadenheid, en vastberadenheid zorgt voor actie!

Wat maakt het uit wat andere mensen daarbij denken? De meest innovatie ideeën worden vaak eerst niet begrepen en leveren uiteindelijk top business en topbedrijven op. Volg je ideeën en passies omdat jij dat wil. Leef niet het bekrompen leven van anderen.

The sky is the limit, capish?

6. Wees flexibel en schakel snel

Verloopt niet altijd alles zoals gepland? Welkom in de wondere wereld van de ondernemer. Er is maar één ding wat je niet mag doen in zo’n geval: opgeven en heel hard weglopen. Serieus. Niet doen.

Bekijk de zaken eens vanuit een andere hoek en probeer eens een andere aanpak. En nog een. En nog een. Soms heb je nu eenmaal veel pogingen nodig om de nagel op de kop te slaan. Zolang je leert uit elke poging, is er geen enkel probleem. Snel schakelen is de boodschap!

“Change or die.” 

Alan Deutschman

7. Durf om feedback en hulp vragen

Ik kan niet alles. Jij kunt niet alles. Ik weet niet alles. Jij weet niet alles. Een simpele waarheid. Maar je moet ze onder ogen durven zien. Wees niet te trots. Wees niet te koppig. Maak je een fout, twijfel je over iets of denk je dat iets buiten jouw expertise of capaciteiten valt? Vraag dan om hulp.

Je kent vast wel iemand die je vertrouwt en die even klankbord wilt spelen, een collega, vriend of mentor bijvoorbeeld. Wees niet bang om een extra mening te vragen. Zorg voor een vangnet dat je zelfvertrouwen boost, je objectief helpt denken en je aanmoedigt.

Wees ook niet bang om zaken te outsourcen. Schoenmaker, blijf bij je leest! Weet je niet veel over marketing of heb je te weinig tijd om je marketing zelf te verzorgen? Schakel een marketingbureau in!

Wil je meer verkopen maar weet je niet hoe? Schakel een externe sales consultant – lees: EGHT – in! Geen kaas gegeten van administratie en bureaucratie? Een boekhouder kan je helpen!

Pin je daarbij niet vast op prijs, maar op rendement in tijd, moeite, kopzorgen en geld!

Bonustip: babbel met Bart van EGHT

Vond je dit artikel over faalangst bij ondernemers interessant en heeft het je EGHT geholpen? Alvast bedankt om dit te delen via jouw sociale netwerk.

Wil je wat hulp om je faalangst te overwinnen? Meer ruimte om je bedrijf te laten groeien? Meer tijd investeren in de zaken die er EGHT toe doen? Geef mij eens een belletje. Ik bekijk graag wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Faalangst is passé.

Commentaar post

Your email address will not be published. Required fields are marked *