Ben jij nog tevreden met je huidige job als sales professional?

Als sales professional geniet je hopelijk van een uitdagende job die je veel vrijheid, verantwoordelijkheid en groeimogelijkheden biedt. Maar er is ook een keerzijde: lange dagen, stevig woon-werkverkeer en strakke deadlines bijvoorbeeld.

Bij EGHT geloven we sterk in balans. We zijn ervan overtuigd dat sales professionals die de voor- en de nadelen van hun job mooi afwegen – werk en privé gezond balanceren – beter presteren. Jij ook? Dan is dit artikel voor jou!

Hieronder heb ik 8 vragen voor jou om tijdens (of na) je vakantie over na te denken. Ik ben vooral benieuwd naar je antwoord op de laatste vraag.

8 zaken om over na te denken tijdens je vakantie

1. Werk je op uitdagende projecten die écht bij je passen?

Je spendeert heel wat uren in je leven aan je job. Dan wil je toch ook iets doen dat je graag doet, een job waar je voldoening uit haalt? Anders duren de werkdagen lang. Heel lang.

Vraag je jezelf nog wel eens af of de projecten die je toegewezen krijgt écht iets voor jou zijn:

 • Haal je er voldoening uit?
 • Doe je het graag? Vind je het interessant?
 • Bieden je projecten voldoende variatie en uitdaging?
 • Kun je je kennis en vaardigheden volledig benutten?
 • Houdt je werkgever rekening met jouw wensen en ambities?
 • Heb je inspraak in welke projecten je krijgt?

Is het antwoord op een van deze vragen “nee”? Dan werk je wellicht op projecten die niet volledig bij je passen en waar je toegevoegde waarde niet volledig tot zijn recht komt. Het gevaar is dat je hierdoor minder plezier en uitdaging in je job krijgt, en dat je op termijn ook minder zal presteren. Iets om over te waken dus!

2. Zeggen ze het ook als het goed is?

Waarom werken bedrijven samen met consultants? Om doelen te bereiken die specifieke kennis, vaardigheden of ervaring vereisen.

Als sales professional begrijp je vaak al snel welk resultaat je bijdrage zal opleveren voor een klant. Toch is het fijn om niet alleen te weten dat je werk gewaardeerd wordt, maar dat ook af en toe te horen.

Onderschat de kracht van waardering niet. We hebben allemaal erkenning nodig. Dus zeg eens eerlijk: zegt je werkgever en/of opdrachtgever het ook als je het goed doet? Of hoor je alleen gemor als het minder goed gaat? Iets om over na te denken!

3. Krijg je voldoende leer- en groeimogelijkheden?

We leven in een snel veranderende wereld, en voor consultants geldt dat vaak dubbel. Alles is in beweging. Om efficiënt en competitief te blijven als consultant en te groeien als persoon moet je de evoluties binnen je job, sector en industrie op de voet volgen.

Als consultant zal je immers vaak geconfronteerd worden met problemen en uitdagingen die nieuw zijn, die buiten je expertise of comfortzone vallen. Het is dan ook belangrijk om je kennis en vaardigheden voortdurend te verruimen.

De wil om te leren en te groeien is natuurlijk één ding, maar krijg je ook écht voldoende mogelijkheden van je werkgever om te leren en te groeien?

 • Biedt je werkgever een platform om kennis te delen?
 • Is er ruimte om ideeën uit te wisselen met je collega’s?
 • Krijg je de mogelijkheid om relevante opleidingen te volgen?
 • Biedt je werkgever de mogelijkheid tot educatief verlof?

Uiteindelijk bieden opleidingen een win-winsituatie. Als je werkgever investeert in jouw persoonlijke groei en vaardigheden dan kan jij je ambities waarmaken, ben je gelukkiger en presteer je beter voor je werkgever en je opdrachtgevers.

4. Krijg je voldoende vrijheid om je eigen ding te doen?

Als consultant heb je autonomie nodig. Je moet de ruimte krijgen om je eigen beslissingen te nemen, je eigen aanpak door te voeren, zelfstandig te werken en je verantwoordelijkheden en ambities ten volle te benutten.

Een job moet verrijkend, waardevol en inhoudelijk uitdagend aanvoelen. Vrijheid speelt daarbij een belangrijke rol. Is je werkgever of leidinggevende een micromanager die met arendsogen ieder stapje volgt en corrigeert? Dan zal je je al snel verstikt, minder betrokken en minder gelukkig voelen.

5. Is er ruimte voor een gezonde balans tussen werk en privé?

Een groot pijnpunt voor veel consultants is een goede balans vinden tussen werk en privé. Lange dagen. Onregelmatige uren. Verre opdrachten. Dat eist z’n tol. Maar weet je wat? Het is perfect mogelijk om een goede balans te vinden.

En je werkgever kan je daar zeker bij helpen met:

 • de mogelijkheid om je eigen planning op te maken,
 • de mogelijkheid om thuis te werken,
 • glijdende werkuren,
 • flexibele verlofstelsels,
 • huishoudelijke diensten op het werk,
 • kinderopvang,
 • sportfaciliteiten,
 • enz.

Misschien nog wel het belangrijkste is een ondersteunende organisatiecultuur waarin alles bespreekbaar is, zolang jij je doelen maar bereikt en je klanten de beste dienstverlening ervaren.

6. Tof team? Toffe sfeer? Mag er af en toe eens gelachen worden, ja?

Positieve werkrelaties hebben een grote invloed op je motivatie om ’s ochtends in die auto te stappen en met volle goesting naar “het werk” te rijden. Dan heb ik het over collega’s, teamgenoten en je managers bij klanten, maar ook bij je werkgever!

Kameraderie, een toffe sfeer en een gezonde dosis fun zorgen voor een hechtere band, betere communicatie en betere samenwerking tussen alle partijen tijdens projecten en bieden ook heel wat mogelijkheden láng nadat die projecten zijn afgerond.

Dus vertel me eens? Werk je in leuke teams? Valt je manager mee? Heerst er een toffe sfeer? En mag er af en toe een gelachen worden? De boog kan niet altijd gespannen staan!

7. Tussen ons gezegd en gezwegen: betalen ze je wel voldoende?

Het is een gevaarlijk topic om aan te snijden, ik weet het, maar het zou naïef zijn om het te negeren: betalen ze je wel voldoende?

Durf jezelf deze vraag te stellen, maar wel met voldoende nuance en realistische verwachtingen. Zo is je loon natuurlijk afhankelijk van je ervaring, KPI’s en andere factoren. Vergelijk geen appelen met peren.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat je heldere voorwaarden krijgt. Bovendien moet je loon altijd bespreekbaar zijn. En dan heb ik het niet noodzakelijk over een loonsverhoging. De mogelijkheid om zelf je loonpakket of extralegale voordelen samen te stellen kan vaak al bijzonder motiverend werken.

Enne… hoe zit het met bonussen? Biedt je werkgever enkel een individuele bonus of ook een teambonus? Dit kan de sfeer tussen salescollega’s namelijk behoorlijk beïnvloeden. Puntje 6 all over again…

8. Dan nu de belangrijkste vraag: ben jij nog tevreden als sales professional?

Heb je goed nagedacht over de eerste 7 vragen?  Vertel mij dan eens… ben jij nog steeds tevreden met je job als sales professional? Of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Mijn suggestie? Word EGHT.

Heb jij een commerciële achtergrond, een passie voor klanten, een drive voor resultaten en heb je EGHT veel goesting om de volgende stap in je carrière te zetten? Dan moeten wij dringend eens babbelen. Aarzel niet om mij te contacteren. Graag tot snel.

Commentaar post

Your email address will not be published. Required fields are marked *